Gran Kanarija man buvo tarsi vartai į Kanarų salas. Apsilankiau čia 2006, patiko, tada pagalvojau, kad reikia pamatyti ir Tenerifę, o joje užstrigau iki dabar, ir taip rimtai, kad tik pernai pradėjau lankyti kitas Kanarų salas. Per 18 metų nuo pirmojo apsilankymo (o tai buvo 8 dienų atostogos, pirktos iš agentūros), aš ir mano norai bei supratimas pasikeitė tiek, kad atrodo, lyg pirmąjį kartą būčiau tik pavartęs knygą pavadinimu “Gran Kanarija“, o dabar jau išmokau skaityti ir perskaičiau kelis tos knygos skyrius.

Žygis Gran Kanarijoje: A – Agaete, I nakvynės vieta atplaukus paskutiniu keltu iš Tenerifės, II nakvynė – El Hornillo, III – Tejeda, IV – Vega de San Mateo. Skaičiai labai apytiksliai.

Išvykos planas – kaip ir kitose salose (El Hierro, La Palma, La Gomera): numatyti apytikslį maršrutą, rezervuoti kelias nakvynės vietas ir tarp jų žygiuoti. Pradžios taškas buvo aiškus – tai Agaete, uostas, į kurį plaukia keltas, pabaiga turėjo būti Las Palmas de Gran Canaria, mat iš ten į Agaetę veža nemokamas Fred Olsen autobusas, o tarp jų erdvė improvizavimui, tik Risco Caido buvo vieta, kurią buvau suplanavęs pamatyti. Atsidariau booking.com programėlę ir pamažu (nes reikėjo žemėlapių programėlėse tikrinti, ar įmanoma nueiti nuo vieno taško iki kito) pagal nakvynės vietas sudėliojau tokį maršrutą: Agaete – El Hornillo – Tejeda – San Mateo – Las Palmas. Pasirinkimas buvo labai menkas, todėl rezervavau tiesiog tai, ką radau. Kas tas El Hornillo, net neįsivaizdavau, iš San Mateo irgi nieko nesitikėjau, o Tejeda miestas liko kitam apsilankymui, nes nakvynės vieta buvo toli nuo jo.

Atplaukėme į Agaetę paskutiniu keltu pirmadienio vakare, 21:20, nakvynė Casa Alamo Agaete, senamiestyje, šalia katedros. Apie 23 val. mieste veikė vienintelis baras, La Esquina de Angelina, maisto jau nebeturėjo, moteriškė už baro buvo surūgusi, alaus bokalas kainavo 4,5€, kortelių neaptarnavo, o girta britė prie gretimo stalelio, matyt stengdamasi patikti porai su ja sėdėjusių vietinių vyrukų, visą laiką spiegė ir žvengė taip garsiai, kad skubiai gėriau tą savo alų, žiūrėjau pro langą, ar neatlekia pas ją koks laukinis eržilas ir galvojau, gal be reikalo čia atvažiavau.

I diena. Rytas prasidėjo nuo čiūrų (po jų prastas vakarykštis įspūdis išsisklaidė) ir Malpes Nekropolio lankymo, tada link Bibique kalno pažiūrėti kanarijų olų miesto ir toliau į El Hornillo.

II diena. Pasivaikščiojimas po El Hornillo ir žygis į Tejeda pro Risco Caido, kanarijų miestą, Artenaros miestelį su jos muziejais ir Cruz de Tejeda perėją. Nakvynė Finca de Isa.

Milžiniškas Tejeda krateris, kurį rašytojas Miguel de Unamuno pavadino “Suakmenėjusia audra“ (Tempestad petrificada) su šventa kanarijams Bentayga uola.

III diena. Finca de Isa – Cruz de Tejeda – San Mateo – Camino Art House. Po daugiau nei 20 kilometrų vakar, ši diena buvo lengva: pusryčiai restorane pakilus autobusu iki Cruz de Tejeda, tada lėtas leidimasis žemyn, takeliais ir asfaltuotomis kaimų gatvelėmis. Užteko laiko pasivaikščioti po gražų Vega de San Mateo miestelį, ir netgi grįžti į jį vakarieniauti, pasidėjus daiktus už poros kilometrų esančiame Camino Art House hostelyje ir pasivaikščiojus jo apylinkėse.

IV diena. Camino Art House – El Gamonal – Santa Brigida – Triana, paskutinė dalis taku Guiniguada tarpeklyje. Las Palmas kelias stoteles iki Santa Catalina aikštės pavažiavome autobusu, ten Fred Olsen biure pasikeitėme kelto laiką iš 20:00 į 18:00 ir dar liko laiko pavalgyti ir stabtelėti prie Lolita Pluma paminklo.

Santa Catalina aikštė Las Palmas turėjo savo Rožytę – Lolita Pluma garsėjo ekstravagantiška apranga ir abejingų nepalikdavusiu makiažu. Iš šios aikštės, valanda prieš keltą, į Agaetę išvažiuoja Fred Olsen autobusas, jį reikia rezervuoti perkant kelto bilietą. Kelionė trunka pusvalandį.

Parašykite komentarą