Vaizdas į Los Gigantes iš El Agujero.

Tai arka, įsitaisiusi 630 metrų aukštyje ant uolos tarp dviejų tarpeklių. Iš jos atsiveria vaizdas į Los Gigantes ir toliau, kiek tik akis užmato. Vaizdas į priešingą pusę irgi neblogas – pirmame plane Barranco Mancha de los Diaz ir Playa de Barranco Seco, o toliau – Teno masyvo kalnai.

Žvilgsnis Playa de Barranco Seco kryptimi

Patekti čia nėra sudėtinga, tik paskutiniai keli šimtai metrų reikalauja daugiau dėmesio ir atsargumo, nes tenka eiti gana stačiu šlaitu ir ne visada aišku, kur yra takas, o kur tik šiaip ištrypta. Nusifotografuoti El Agujero (dar vadinama Bujero ar net Ojo de Dios, Dievo Akis) arkoje yra madinga, bet keliauti prie jos su šlepetėmis, ar basutėmis nepatariu. Dėl tų paskutinių metrų nežinau, ką sakyti apie žygiavimą su vaikais. Parašykite komentaruose savo nuomonę/patirtį.

Vienas iš būdų pasiekti El Agujero yra iš Tamaimo, pro Cruz de Los Misioneros, čia jis vos įžiūrimas ant kalvos dešinėje. Gegužės mėnesį šią vietą lanko piligrimų minios.

Pirmasis žygio tikslas yra Guama kalnas, kurį galima prieiti keliais būdais – iš Tamaimo pro Cruz de los Misioneros piligrimų taku (apie jį ir pasakoju po nuotraukomis), iš El Molledo pro Degollada del Roque, ir iš Los Gigantes.

Įdomus “eksponatas“ pakeliui: dvi senovinės vandens saugyklos, viena jų atverta tam, kad matytųsi konstrukcija.
Šalia tako į Cruz de Los Misioneros yra dabar jau išdžiūvusių Navarro šaltinių olos. Šiame urve įsikūrė šventųjų skulptūrėlių kompanija.

Nuo Guama kalno reikia leistis žemyn link vandenyno. Žygiavimą kiek apsunkina tai, kad visas kalnas yra terasuotas, o mūsų kryptis kerta terasas statmenai, takas ne visada aiškus, El Agujero arkos nesimato, todėl reikia laikytis arčiau šiaurinio Guamos šlaito. Perėjus terasų ruožą, rasti taką padeda raudoni ir balti taškai, kartais klystkeliai būna atitverti nedidelių akmenų eilutėmis.

Į kairę nuo Misionierių kryžiaus yra takas į Guamą, į jį nukreipia ir kelrodė. Toliau jis nebus toks status.
Taip atrodo žygis iš Tamaimo (A). B – El Agujero, į vieną pusę.
Pasiekus El Agujero, kad nereiktų grįžti tuo pačiu taku, galima žygiuoti iki El Molledo. Atkarpa nuo 2 iki B yra tiesiog puiki, tai vienas tų žavingų, rečiau vaikštomų takų, tik vietomis šiek tiek ožkų apgadintas. Kiek vėliau jis susijungia su kitais į El Molledo vedančiais takais.

Prieš pasiekiant tikslą tenka nusileisti šlaitu kiek žemiau ir čia reikia atsargumo, nes takas pablogėja ir priartėja prie skardžio. Pačioje arkoje yra kur prisėsti ir pasigrožėti. Joje laisvai sutelpa tuzinas žmonių.

Pateiktos nuotraukos iliustruoja žygį Tamaimo – El Agujero – El Molledo, jį galima daryti ir priešinga kryptimi, minėtus miestelius su didesniais jungia keletas autobusų, todėl visai paprasta apsieiti be automobilio, o norint, galima prijungti papildomas žygiavimo atkarpas.

Misionierių kryžius – piligrimystės objektas, pastatytas ant uolos, kurioje kažkada tekėjo šaltiniai.
Nuo Guamos kalno žvelgiant į Los Gigantes ir Puerto de Santiago.
Arka pasirodo tik prie jos priartėjus.
Gilieji Teno tarpekliai nuo El Agujero tako.
Žvilgsnis iš Arkos žemyn, į Playa de Barrancco Seco.
Taip atrodo takas prie pat El Agujero, žvelgiant iš arkos – stačiame šlaite, ne itin stabilus, o kai kur su nuolydžiu tarpeklio link. Atsargumo reikia.
Takui visai priartėjus prie posūkio į Playa de Barranco Seco, yra tokia ant uolos pritvirtinta lentelė: “El amor por estas montañas se inmortaliza aqui, donde reposan mis cenizas“. En memoria de Saturio.
Išvertus pažodžiui, būtų kažkaip taip: meilę šiems kalnams įamžina čia besiilsintys mano pelenai. Saturio atminimui.
Dar kiek paėjus, prasideda civilizacija – paženklinti takai su rodyklėmis. Aš pasirenku ilgesnį taką pro Tenerguera šaltinį.
Prie Tenerguera šaltinio įrengta aikštelė, joje yra medinių girdyklų liekanos – čia gabalėlis pirmame plane, dar yra senovinė akmeninė skalbykla ir čiaupas, iš kurio bėga vanduo.
Iš El Molledo viskas atrodo arti: Santiago del Teide 1.6 km, Tamaimo 3.3 km, Puerto de Santiago – 6.7 km. Beje, pasiekus El Molledo, jei iki autobuso lieka pakankamai laiko, galima paėjėti kilometrą iki Santiago del Teide pakraštyje esančio restorano El Patio.

Šis žygis gana glaudžiai susijęs su kitame straipsnyje aprašytu žygiu į Playa de Barranco Seco, be to, jei atidarytas tunelis prie Los Gigantes, juo galima pasiekti tame straipsnyje aprašytą taką ir, priėjus atsišakojimą dešinėje, juo eiti į El Agujero.

Taip Akis atrodo žvelgiant iš Los Gigantes.

Parašykite komentarą