Raudonoji tachinastė – endeminis Tenerifės augalas, dar vadinamas Sangre del Teide, Teidės kraujas. Guančių kalba [tainast] reiškia adatą. Lotyniškas pavadinimas, echium wildpretii skirtas XIX a. Orotavos botanikos sode dirbusiam švedų botanikui Hermanui Wildpretui. Lietuvoje turime tolimą šio augalo giminaitį, kukliai atrodantį paprastąjį ežeinį.

Tachinastė yra dvimetė: pirmaisiais metais užauga dailus kupstas, antraisiais – iki trijų metrų aukščio gegužę-birželį žydintis stulpas, tada augalas miršta, o žiedynkočio skeletas, lyg antkapis, gali išstovėti dar ištisus metus.

Pirmame plane – vienmetis kupstas, iš kurio antrais metais išauga žiedų stulpas.
Gegužės pabaiga. Gėlynas pietiniame Guajara kalno šlaite.

Lengviausia tachinastę rasti Teidės Nacionaliniame parke, jos pilna tiesiog šlaituose prie Teidės keltuvo, gražus darželis yra prie įėjimo į Teidės Parko lankytojų centrą, bet pavienių augalų ir jų grupių pasitaiko visame didžiuliame parko plote ir už jo ribų.

Iki 50 tūkstančių žiedelių ant tachinastės stiebo – daugybė nektaro ir žiedadulkių. Žydėjimo metu bitininkai atveža avilius į Teidės Nacionalinį parką, tai yra vienintelė čia leidžiama ūkinė veikla.
Žydintis stiebas ir skeletas.

Šį įspūdingą salos simbolį buvo beveik visiškai išnaikinusios ožkos. Dabar Teidės Nacionalinio Parko teritorijoje ganyti draudžiama.

Teidė ir jos kraujas.
Iki žydėjimo liko savaitė – kita. 2004 balandžio 17 d.
Pirmoji mano sutikta  pražydusi tachinastė Teidės parke 2024 metais, balandžio 17 d. Visoms kitoms dar atrodo reikia laiko.

3 komentarai “Tajinaste rojo

  1. Atgalinis pranešimas: Teide – istorijos pakeliui
  2. Atgalinis pranešimas: KVADRATAI – istorijos pakeliui
  3. Atgalinis pranešimas: KVADRATAI – istorijos pakeliui

Parašykite komentarą