Sausio 28

Asomadero uola

Ankstyvą popietę atvažiavau į Realejo Alto dar neapsisprendęs, kur žygiuosiu. Asomadero uola skendėjo rūke, todėl dvejojau ar verta kopti, nes lįsti į debesį kalnuose ir šalta ir šlapia. Nuėjau į šoną, link maps.me programėlėje pažymėtos Garabato vandens galerijos. Smagus, pravažiuojamas takas, einantis to paties pavadinimo tarpekliu apie 300 metrų iki galerijos ir dar apie 500 metrų toliau, kol pasibaigia ties uola, nors žemėlapyje ta atkarpa ir nepažymėta. Aplink nepaprastai žalia ir vešlu, primena džiungles.

Maršruto žemėlapis: mano žygis prasidėjo La Pila stotelėje, iki kurios atvažiavau autobusu iš Puerto de la Cruz. Toliau – raudonais taškeliais pažymėtu keliu pro La Azadilla link Tigaiga. Dar ir žaliais taškeliais pažymėjau ypatingai gražią kelio atkarpą iki plento, kuris veda į El Lance. Mano žygis baigėsi prie bažnyčios, pažymėtos x, bet galima ir verta žygiuoti toliau, juodais taškeliais pažymėtu taku iki La Corona ir iš jos nusileisti į Realejo Alto per Madre Juana kaimelį.
“Darbinis“ žemėlapis. I – Garabato galerija, raudonais brūkšneliais pažymėti keliukai, kurių nėra programėlėse, juodais – atkarpa, kur nėra kelio, bet ir maps.me ir google ten rodo kelią (spėju taip yra todėl, kad ten esantis griovys iš oro panašus į gatvę) . II – apelsinų ūkis.

Pati daugiau nei kilometro ilgio galerija uždaryta keliomis grotomis, kaip ir dauguma kitų. Oficialiai – dėl nuodingų dujų, bet nuodai, “veneno”, čia toks populiarus repelentas ir sodams ir pavieniams vaismedžiams ir daržams ir urvams ir tuneliams saugoti nuo nepageidaujamų skaityti mokančių lankytojų, kad netikiu.

Gilumoje – Garabato vandens galerija. Už dvigubų grotų – daugiau nei kilometro ilgio tunelis. Tokiose vietose prisimenu serialą Lost, pajudinu grotas – o gal neužrakintos? Bet Tenerifėje žmonės moka saugoti savo vandenį, o jei ir būtų galima įeiti, turbūt pritrūkčiau drąsos lįsti į gelmes.

Grįžau prie Asomadero tako, padariau kelias nuotraukas savo vis tobulinamam straipsniui apie šią uolą ir patraukiau link Realejo. Manęs laukė du netikėtumai – svarbus takas, nepažymėtas jokiame žemėlapyje, ir žemėlapyje pažymėtas takas, kuris neegzistuoja. Dėl pastarojo atvejo yra apie ką pagalvoti: tarkim, žygiuoji tuziną kilometrų, planuodamas pasiekti tikslą, vakarėja, o tu atsiduri aklavietėje ir turi tamsoje grįžti atgal. Brrrr. Laimei, šiandien dar buvo toli iki tamsos, ir grįžti tereikėjo kelis šimtus metrų. 

Apelsinmedžių sodas ir Realejo Alto tolumoje.

Realejo Alto pakraštyje, ant apelsinmedžių sodą juosiančios tvoros pamačiau užrašą “Parduodu apelsinus”. Atėjau į kiemą, ir radęs jame pusamžį vyruką, paprašiau parduoti kilogramą. Jis pamojo eiti paskui į didelį sandėlį, kuriame ant grindų stovėjo keliolika dėžių su vaisiais. “O, čia rimtas verslas”, pasakiau. “Šitie paruošti kolegijoms”. Taip išsiaiškinau, kad  moksleiviams dienai skiriamas 1 apelsinas. Žinoma, netylėjau, ir pasakiau, kad pas mus vaikas gauna obuolį. 

Vyrukas ištiesė man dvi saujas apelsinų, o aš jam 10 eurų, kitaip neturėjau. Pasakęs ispaniškai, kad nereikia pinigų, nes neturi gražos, dar angliškai pridūrė “no change”. “Na va, tai man dabar jaustis vargšu”, pasakiau. Pasijuokėme ir atsisveikinome.

Camino de las Vueltas de Icod el Alto – Vingiuotas kelias į Icod el Alto.

Žingsniavau link Tigaigos kaimo, kuriame jau anksčiau buvau nusižiūrėjęs keliuką į El Lance miestelį. Įsivaizdavau, kad bus įdomu, bet nieko daugiau nežinojau. Paaiškėjo, kad tas keliukas – tai senovinis Camino de las Vueltas de Icod el Alto (Vingiuotas Icod el Alto kelias), prasidedantis Socorro paplūdimyje.

Keliukas ir namas vaiduoklis šalia.
Mane užbūrė šitas puskilometrio ilgio takas. Nežinau, ar įmanoma jo grožį nupaveiksluoti.

Būtent ten žygeiviai pradeda 27.8 km ilgio kelionę į Teidę (Ruta 0.4.0). Aišku, man tądien teko tik mažytė, bet ypatingai graži atkarpa – labai kokybiškai rieduliais grįstas, platus kelias, kurio vienoje pusėje kalnai, kitoje – milžiniškas Orotavos slėnis su Puerto de la Cruz ir daugybe kitų miestelių ir kaimų. Taip grožėjausi ir vaizdais aplink, ir pačiu keliu, kad nepastebėjau, kaip užkilau iki plento, kuris atvedė į El Lance regyklą.

Toje vietoje, kur gražusis takas pasiekia plentą, yra rodyklės. Atstumai čia tikrai nedideli.
Takas pėstiesiems į El Lance, kuri matosi tolumoje, yra prikabintas prie kelio.
Mencey Bentor – gvančių vadas, pralaimėjęs kovą su ispanais, nušoko nuo šios uolos, pasirinkdamas mirtį, kad nepatektų į priešų rankas.

Iš čia galima žygiuoti į La Corona, o iš jos per Madre Juana grįžti į Realejo Alto, bet šį kartą aš pasirinkau gruntinį keliuką tarpeklyje, juo nuėjau iki miestelio bažnyčios ir paršininko paminklo, dar kiek pasivaikščiojau ir autobusu grįžau į Los Realejos.

Iš regyklos nuėjau į Icod el Alto ne pagrindiniu keliu, o taku, kuris veda į kitą regykla, kuri yra šalia Nuestra Senjora de Buen Viaje bažnyčios. Viename darže pamačiau šią šeimynėlę.

Sausio 31

Šis penktadienio žygis taip patiko, kad pirmadienį  autobusu atvažiavau iki El Lance tam, kad dar kartą praeičiau tuo nuostabiu keliu priešinga kryptimi ir nukeliaučiau iki Socorro paplūdimio. Prisipažinsiu – tuo grįstu keliuku smagiau kilti, o ne leistis. Pasiekus Tigaigą tenka daugiau žygiuoti asfaltu, tada šiek tiek prasto gruntinio kelio pro avokadų plantacijas.

Nuo paplūdimio akmenuota pakrante pasiekiau Rambla del Mar, Rabla de Castro ir toliau pro Gordejuela griuvėsius atėjau į Puerto de la Cruz. Toks maždaug 14 km žygis, nereikalaujantis didelių pastangų (autobusas užveža į kalną, po to leidžiamės žemyn, įkalnių mažai), labai tinkantis norintiems per pusdienį patirti kuo didesnę šios salos dalies įvairovę.

Parašykite komentarą